Fries Taillieu over zijn eerste kickflip, zijn laatste Globe part en de toekomst.


Sinds ik skate kijk ik op naar enkele Belgische Rippers! Eén van die “OG’s” is de dertigjarige Fries Taillieu. Dat hij nog steeds shred bewees hij in zijn laatste  Globe part zeker en vast. Hij verhuisde enkele jaren geleden naar Amsterdam, maar blijft een legende in de Belgische skatescène. Ik vroeg me af hoe het was om zo’n skatecarrière uit te bouwen. Met die gedachte, stuurde ik hem een berichtje en spraken we af voor een interview!

Fries Taillieu Pushing

Hey Fries! Hoe gaat het met jou in deze Coronatijden?

Alles gaat goed hier in Amsterdam. De coronatijden zijn zeker voelbaar. Ik heb een goede maand en een half niet gewerkt, maar heb mijn tijd nuttig kunnen invullen. Er is altijd iets te doen in het huis of met muziek, of met skaten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook stiekem genoten heb van even vrijaf te hebben en me te kunnen concentreren op andere dingen.

Het beste in de slechte dingen zien, dat is belangrijk!
Het is een geweldige ervaring jou te mogen interviewen over je skatecarrière. Toen ik zelf begon met skaten, was je al één van de Belgische rippers. Wanneer ben jij eigenlijk begonnen?

De eer is geheel mijner kant! Het is natuurlijk al een heel eindje geleden dat ik begonnen ben - toen ik 12 was om exact te zijn. Ik ben nu 31, dus dat is 19 jaar. Ik ben begonnen in Lauwe, waar ik opgegroeid ben. Ik had een skateboard gekregen van mijn oom al een paar jaar daarvoor maar toen had ik weinig interesse. Mijn broer heeft me de ollie laten zien en toen was ik vertrokken. Ik herinner me nog perfect de geur van hout toen ik de eerste keer binnenkwam in Zumiez (nu Rampaffairz). 

“Ik heb een tweetal jaar kunnen leven van het skaten, als in dat ik geen enkele job er hoefde bij te doen om genoeg te verdienen. Dat was een heel fijne tijd en het voelde als een overwinning waar ik lang voor had gewerkt.”

Gek dat je in het begin geen interesse had! Hoe verliep je leerproces dan verder? Was je er snel mee weg of duurde die eerste kickflip eindeloos?

Ik kan wel zeggen dat ik altijd heb moeten werken om iets te bereiken in het skaten en dat was niet anders voor mijn leerproces, het was met veel vallen en opstaan. De kickflip kwam er niet zomaar - na dagen oefenen had ik hem plots vast. Op de weg naast het restaurant van mijn vader, dat zit best fris in mijn geheugen.

Fries Vans Shop Riot

Hard work pays off! Naar welke skaters keek je toen vooral op?

Ik heb altijd heel erg opgekeken naar Arto Saari - een mix van stijl, technisch skaten maar ook de zwaardere en grotere dingen. Voor mij is hij altijd een voorbeeld geweest van hoe een streetskater eruit moet zien.

Het leuke is dat ik in de jaren daarna ook effectief met hem heb opgetrokken en bij hem thuis ben geweest.

Dat is wel super vet man! Hoe heb je Arto dan leren kennen?

Arto heb ik leren kennen toen ik bij Analog en Gravis zat.

Een droom die uitkwam dus. Wanneer had je je eerste sponsor en hoe is dat gegaan? Had je ‘sponsor me tape’?

Mijn eerste sponsor was strikt genomen Globe schoenen, maar bijna tegelijkertijd met Zumiez skateshop, nu Rampaffairz. Ik weet nog goed hoe Hans Claessens mij mijn eerste twee schoendozen heeft gegeven, en hoe ik voor de eerste keer geen entree hoefde te betalen bij het skatepark.  Het is heel fijn om te voelen dat je ergens goed in bent en daar de waardering voor krijgt.

Ik heb eigenlijk nooit echt een sponsor-me tape gemaakt in het begin, wel voor latere sponsors, nadat ik veel videomateriaal had verzameld.

“Al bij al heb ik er op gelet om niet te veel roofbouw te plegen op mijn lichaam - veel stretchen is echt heel belangrijk en dat zou ik iedere skater ten zeerste aanraden.”

Fries Leipzig BS FlipVoor welke sponsors skate je nu? En leef je intussen van het skaten of heb je nog andere job?

Dat is intussen Globe en SBQ skateshop. Ik heb een tweetal jaar kunnen leven van het skaten, als in dat ik geen enkele job er hoefde bij te doen om genoeg te verdienen. Dat was een heel fijne tijd en het voelde als een overwinning waar ik lang voor had gewerkt. Dezer tijden heb ik een fulltime job in de horeca -  zelfstandig werkend kok bij een restaurant hier in Amsterdam.

 

The busy life dus! Hoe vlot het om dit allemaal te combineren met je privéleven? Ik neem aan dat je een wellicht een relatie hebt?

Ik heb inderdaad een relatie, ondertussen al zo'n 7 jaar. Dat was en is heel goed te combineren - communicatie is alles!

Communicatie is inderdaad alles! Hoe dan ook, we waren hier om te praten over je skaten! Je laatste part van Globe was super vet. Hoe lang heb je voor die part gefilmd en hoe hard was het?

Dankjewel, leuk om te horen. Ik heb uiteindelijk zo'n twee jaar en een half gefilmd voor die part. Het meeste is uit de US toen ik daar was twee jaar terug. De rest is hier en daar gefilmd maar het is altijd wel moeilijk geweest met werk om gepaste tijden te vinden. Desondanks hebben we er iets van kunnen maken, dus daar ben ik heel erg blij mee.

Fries Taillieu Noseblunt

Je hebt oprecht een mooie part neergezet Fries! Heb je niet teveel last gehad van blessures? Streeten is toch fysiek veel slopender voor je lichaam dan een park.

Absoluut, ik heb altijd wel ergens kleine blessures. Sommige zijn ook wat ouder die blijven terugkomen en een beetje chronisch geworden zijn. Maar al bij al heb ik er ook op gelet om niet te veel roofbouw te plegen op mijn lichaam - veel stretchen is echt heel belangrijk en dat zou ik iedere skater ten zeerste aanraden.

Wat is je ergste blessure tot nu toe en hoe verliep de revalidatie daarvan?

Jumpersknee - een overbelastingsblessure waar de pees onder je knieschijf is overbelast. Een heel erg vervelende en terugkomende blessure waar ik gelukkig goede fysio voor heb gekregen.

Dat zijn inderdaad de vervelendste! Zijn er bepaalde zaken die je doet om je lichaam gezond te houden?

Ik probeer te stretchen en te zorgen voor mijn lichaam. Goede voeding is essentieel - groene groentes, gezonde koolhydraten, water drinken. Ik ben tot op de dag van vandaag een verstokte roker, dus dat is wel iets waar ik momenteel nog niet in slaag om achterwege te laten.

Welcome in the club! We zullen er nog eentje op aansteken! (haha)
Je bent afgestudeerd als sportleraar, na je skatecarrière, zie je jezelf ooit in het onderwijs staan? Of eerder in een skateboard academy?

Ik heb dat eventjes gedaan, skateboardlessen gegeven, maar het voelt toch niet als iets dat ik fulltime zou willen doen. Misschien dat ik ooit later nog in het onderwijs kan gaan, maar ik momenteel best ver van die leefwereld verwijderd. Ik hou best veel van koken en dingen creëren, dus we zien wel waar dat heen gaat.

Portrait Fries Taillieu

Wat mogen we nog van jou verwachten in de nabije toekomst? Ben je aan het filmen voor nieuwe parts?

Momenteel ben ik effe te veel aan het werk om een nieuwe part te kunnen filmen, hoewel ik zeker zin heb in een nieuw project. Al zal dat geen handrails en trappen meer worden :)

We kijken er naar uit! Als laatste vraag, wat is je favoriete skatefilm en je ultieme droomtrick?

Teveel goede skatevideo's! Ik heb altijd heel erg van de 411VM Europe video’s gehouden. Mijn droom trick is een consistente switch flip flatground.

Die switch flips wil ik wel zien in je nieuw project!
Fries, enorm bedankt voor dit geweldige interview. Het was een eer om te mogen praten over je skatecarrière! Ik wens je nog heel veel succes met alles en hoop snel nieuwe footy van je te zien!

 

Peace out! 

Flo

Everything Else 


1 comment


  • Cyriaque Delannoit

    ik wist niet van de everything else website. Leuk initiatief en fijn interview om te lezen!


Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published